17.6.13

Mina tankar om mannen & kvinnan

Mina egna funderingar varför män & kvinnor är så olika...

Kan det vara så att det grundar sig i forntiden och vår utveckling? Jag tänker ofta så när det gäller våra beteenden. Kvinnan har väl alltid varit den som hållit ihop familjen, tagit hand om barnen. Hon har starka moderkänslor som så väl behövdes förr, att beskydda sina barn. En stark instinkt som alla djur har.

Mannens uppgift har varit att visa sin värdighet för kvinnan. Genom att visa styrka, list, självsäkerhet och överlevnadsförmåga. Han vet att kvinnan vill välja den bästa arvsmassan vidare till sina barn. Hon vill att även dem ska bli starka och överleva.

Är det därför kvinnan är försiktig och livsförnuftig? Medan männen sakta byggt upp sin arvsmassa anpassad att överbevisa andra män, och vinna kärleken, skönheten? Visst låter det romantiskt :)

Min käre vän Ludvig. En riktig våghals.

Har ni tänkt på hur mannen ser till att omgivningen lägger märket till deras bravader och skicklighet? När han gjort någonting bra tittar hans sig omkring för att försäkra sig om att fler såg vad han gjorde. Speciellt om det är en tjej han vill imponera, är det viktigt att hon såg, och allra helst blev lite förvånat imponerad. Han vill också sällan be om hjälp. Han vill visa att han klarar av sina problem självständigt. På så vis samlar han mycket kunskap när han vågar att försöka, vågar att göra misstag.

Allt detta kan kopplas till longboard eller annan sport. Mannens strävan efter att lyckas med något är så stark att han försöker ibland långt innan han egentligen är redo med ett nytt trick. Medan kvinnan helst vill veta att hon har goda förutsättningar att klara av någonting innan hon vill försöka. Hon tänker också ofta genom riskerna innan hon provar.


Jag vet inte hur min teori står sig i verkligheten, men jag tycker att det är en ganska charmig teori som speglar beteenden mellan kvinna och man. Den speglar också försök till förklaringar varför så många män sysselsätter sig med mer och mindre extrema sporter.

Teorin håller sig inte riktigt på mig själv. För jag tycks också drivas av att mäta mig med andra. Jag gillar att utvecklas och testa mina gränser. Men jag tror också att man behöver ha dem egenskaperna för att bli en extremsports kvinna, eller?
Mitt beteende tror jag grundar sig i barndomstankar. Jag ville aldrig vara sämre än min storebror. Jag ville göra det han gjorde, lika bra som han gjorde det. Skridskor, snowboard, motorcross, tv-spel osv. Det var viktigt för mig att visa att jag kunde. Det skulle inte spela någon roll att jag var tjej! Den inställningen hade jag tidigt...

Är jag knasig? Jag tror iof att vi alla är knasiga, på våra egna vis. Alla är vi lite nördiga med någonting. Klädintresserad eller dataspel, vad spelar det för roll?

Jag har haft alldeles för många dagar utan brädsport i rad nu. Kanske därför jag tänker så mycket istället. Sjukt longboard sugen nu :) kanske får dra ut lite på egen hand idag då?


Helgens bravader med min härliga familj. Lerduvor.

Igår var vi iväg med min far för att prova skjuta lerduvor. Det har väl inte så mycket med brädsport att göra. Men vilken häftig upplevelse ändå. Jag har bara skjutit med vattenpistol innan ;p haha.

Stay Stoked
Våga prova något nytt!

3 kommentarer:

 1. Det där med könsroller och skillnader mellan män och kvinnor är ju troligen ett av dom mest komplicerade ämnena som finns. Mycket är nog som du säger, nånting som ligger kvar från förr när uppgifterna var mer specifika och samhället inte var lika komplicerat.

  Jag gillar just dom skillnaderna som finns mellan män och kvinnor, olika sätt att hantera saker. Det öppnar ju upp för fler idéer och fler sätt att hantera det som dyker upp. Mot var det hade varit om könen tänkte och agerade likadant.

  Samtidigt så är det ju viktigt att man inte könsindelar så mycket i samhället vare sig det handlar om yrken eller intressen. Att alla tillåts ta för sig fast på sitt egna sätt och jag vill ha det manliga tänket och det kvinnliga tänket överallt. Sitter man och kollar videos på youtube eller liknande så ser man män och kvinnor som är lika duktiga men som har helt olika stilar just för att dom tillhör varsitt kön. Nu kommer jag generalisera lite men killar/män åker hårdare medans tjejer har ett skönare flow. Det var i alla fall den känslan jag fick när jag började se videos.

  Jag har alltid varit en vinnarskalle och avskyr att förlora, men det är länge sen som jag var intresserad av andras uppmärksamhet. Jag tävlar bara mot mig själv, att klara nästa trick eller att göra samma trick bättre nästa gång.

  I alla fall, många lever nog kvar i dom gamla rollerna, frivilligt eller ofrivilligt. Men som tur är så kommer det alltid personer som bryter sig ur detta och gör det på ett bra sätt. Det bästa jag vet är när tjejer/kvinner kommer och tar för sig och gör sin grej av det. Att dom visar att dom kan göra samma saker utan att dom behöver anpassa sig efter en mall. Eller ställa sig under i nån rangordning satt av hormonstinna grabbar.

  Det är enormt kul att se dom olika projekt som drivs för att få in fler tjejer/kvinnor. Vilket är bra på många sätt. Inte bara det att dom har lika stor rätt att vara där som oss killar/män. Utan för att actionsporten behöver det. :)

  Hm, hoppas min kommentar inte är allt för konstig :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att det finns skillnader, och kul att det finns, men det är också viktigt att alla får pyssla med det dom vill :) Att man alltid känner sig välkommen oavsett om det är mest män eller mest kvinnor där. Jag hoppas fortsätta väcka kvinnligt intresse för mina sporter.

   Radera
  2. Det hade varit kul om man hade kunnat få ihop tillräckligt med pengar så ett team kunde turnera runt lite i Sverige en sommar, dels för att visa upp longboarding rent allmänt och dels för att få in fler tjejer i sporten.

   Jag tror det bästa sättet att få till en attitydförändring är att se till att det alltid finns massor av tjejer runt populära spots osv. :)

   I alla fall, jag är övertygad om att du kommer lyckas med ditt mål med att väcka intresset.

   Radera